Vurderer du et kredittlån til julegavehandelen?

Julen nærmer seg med stormskritt. Det betyr ferie og koselige familiestunder, men også økte utgifter. I denne artikkelen skal vi se nærmere på nordmenns kredittvaner rundt juletider, samt gi deg noen tips dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån. Dersom dette gjelder deg er du nemlig langt i fra alene.

Mange handler julegaver på kreditt

En undersøkelse gjort av YouGov i 2019 på vegne av Danske Bank, viste at 850 000 nordmenn tok julegavehandelen på kreditt. 40 prosent av disse betaler ikke kredittgjelden innen forfallsdato, og mange ender opp med å betale ned på julegavene helt frem til sommeren. Å handle på kreditt er absolutt ikke en uting, men utsetter du nedbetalingen blir gavene brått svært dyre. I følge en artikkel i det anerkjente økonomitidsskriftet Forbes er det blitt gjort flere studier på kjøpsvaner ved bruk av kreditt. Disse viser at når vi handler på kreditt er det fort gjort å la seg rive med, og handle for langt mer enn man ville med egne penger. En av årsakene kan være at når du handler for penger du har tjent, forstår du umiddelbart hva varen koster. Når vi handler med lånte penger får vi ikke den samme innsikten før regningen kommer.

Når du er klar over at å handle på kreditt kan påvirke fornuften i handelsøyeblikket er det lettere å ta grep. Det kan for eksempel lønne seg å bestemme seg for en makssum på forhånd og regne seg frem til hvor mye rentebeløpet kommer på. Da ser du raskt hva julehandelen vil koste deg på sikt.

Tips til deg som vil handle julegaver på kreditt

Dersom du skal låne-penger til julehandelen bør du bruke en tjeneste som sammenligner ulike kredittbanker, slik at du kan velge det gunstigste lånet. Velg alltid det lånet som har lavest effektiv rente. Vær obs på at den effektive renten gjerne er skrevet i liten skrift, og bankene pleier å markedsføre tjenestene sine ved å gjøre den nominelle renten mest synlig. Det ser kanskje ut som at lånet har en rente på 6 %, men det er altså den effektive renten du skal se etter. Her er etableringsgebyr, termingebyr og andre kostnader inkludert, og det gir derfor en mer riktig kostnadsbilde.

Følg med på tilbud

For å holde kredittlånet på en sum som er overkommelig for deg å tilbakebetale fort bør du se etter gode tilbud før jul. De fleste butikker har kundeklubber med rabattordninger på nye varer ukentlig. Her kan du spare masse penger! En annen fordel med å være tidlig ute er også at du kan kose deg i adventstiden i stedet for å stresse. La den økonomiske situasjonen din avgjøre om det er best for deg å ta opp et lån nå eller senere. Dersom du vet at du uansett ikke har mulighet til å betale ned på noe ekstra før jul, bør du ikke la deg friste av rabatter. Renten på kredittlånet vil sannsynligvis gjøre så vinningen går opp i spinningen, dersom du ikke klarer å tilbakebetale snarest.

marinate