Smart julebelysning

Julen er helt magisk. Alt fra flotte julesanger til hyggelige familieselskap, varmende gløgg og velsmakende mat. Det lune vintermørket, julepynt i vinduskarmen -–og ikke minst, de fargesprakende julelysene. Selv om julelys utendørs er en amerikansk tradisjon, blir det mer og mer vanlig å dekorere med julelys ute i hagene våre også. Det finnes et hav av inspirasjon til å skape julestemning ute, og det trenger ikke bli så store utgifter med å slenge seg på trenden.

Riktige lyspærer

Det aller viktigste når det kommer til julebelysning, er å velge riktige lyspærer. For å være sikker på at du velger det som er både mest økonomisk smart og minst brannfarlig, må du velge LED-pærer på lysene.

Med LED-pærer på rundt åtte lysestaker som står på gjennom hele julemåneden desember, kan man spare rundt en hundrelapp sammenlignet med vanlige pærer. Så hvis du har tenkt å rigge til store dekorative slynger ute, kan det fort lønne seg med LED-pærer. I tillegg blir ikke LED-pærer varme, slik eldre julebelysning gjør. Gamle pærer varmer seg fort opp, og skaper stor brannfare dersom du ikke er nøye med å passe på.

Smart strømsparing

Heldigvis finnes det flere tiltak å gjøre hvis man ønsker en litt grønnere jul, uten å spare på belysningen. Hos https://tibber.com/no/ finner man nemlig en helt ny måte å se strømforbruket sitt på. Tibber er et nytt og digitalt strømselskap som gir deg total oversikt over hvor mye strøm du bruker, og hvor strømmen kommer fra, i tillegg til at du kan legge inn smarte strømsparingsløsninger for å få full kontroll i hjemmet ditt. Dette gjelder også dersom du legger selve juleferien utenfor hjemmet, da du kan sette hjemmet i feriemodus, og bestemme selv når det skal slå seg på før du kommer hjem. En smart løsning for å gjøre strømsparingen litt enklere under julestria, da man allerede har en haug med utgifter til mat og gaver og alt annet som hører jula til.

Gjør det riktig

Uansett om du velger å ha få eller mange julelys ute, må du huske det aller viktigste av alt: kun plugg dem inn i skjøteledninger som er ment til å bli brukt utendørs. Disse må du plugge inn i utekontakter som er sikre og montert av en elektriker. Dette er for å sørge for å minske brannfaren i hjemmet ditt. Julebelysning er vakkert, men bør ikke gå på bekostning av sikkerhet. Gjør det riktig, for da er det rett og slett bare å kose seg med julepyntingen – innendørs og utendørs!

Syns du derimot at naboen din har tatt litt for mye av, er det lov å klage, og husk at dette gjelder dersom du også gjør litt for mye utav det.

Konklusjonen er at smart julebelysning er mulig, og ikke trenger å sluke lommeboka!

marinate