Plast eller ekte juletre?

Plast eller ekte, det er ofte et spørsmål mange stiller seg når de skal velge juletre. Både plasttrær og ekte trær har fordeler og ulemper, og det er bare du som kan avgjøre hva som er riktig for deg, men her får du en rask oppsummering av fordelene og ulempene.

Plasttrær

Plastjuletrær er gjenbrukbare, så de kan tas fram år etter år. Dermed kan de raskt bli rimeligere enn å kjøpe nytt tre hvert år. Kjøper du plastjuletreet etter nyttår, kan du ofte få det til halv pris, så her kan det lønne seg å planlegge i god tid. Plasttrærne er allergivennlige, de drysser ikke og de er vennlige mot stueplanter som ikke tåler grantrær. Plasttrærne finnes dessuten i mange farger, dersom du vil ha noe annet enn et grønt tre. Plasttrær kan stå mye lengre enn ekte trær, for de drysser ikke. Dermed kan du sette inn juletreet tidlig i desember, og være sikker på at det står seg like fint til etter nyttår.

Den største ulempen med plasttrær er nettopp at de er laget av plast. Plasten kan også inneholde miljøskadelige stoffer, og plasttrærne lages ofte på den andre siden av jorden, slik at de transporteres langt. De er dessuten et større avfallsproblem enn ekte juletrær, når de en gang skal kastes. Plastjuletrærne kan også miste noen nåler, og disse kan ende opp i vaskevannet når du vasker gulvet, og dermed bli til mikroplast ute i naturen. Hvis plasttreet bare brukes én gang, vil det være en stor miljøbelastning, men dersom det brukes mange år på rad, reduseres selvsagt denne belastningen tilsvarende.

Ekte trær

Ekte trær lukter godt, og de binder karbondioksid når de vokser slik at de faktisk tar opp drivhusgasser. De kommer ofte fra Norge, eller i hvert fall fra et naboland, slik at reiseveien er kort. Det aller beste er selvsagt å velge et tre fra en lokal juletredyrker, og du kan gjerne hogge treet selv, hvis du vil være ekstra miljøvennlig.

Ulempen kan være at de ekte trærne både gjødsles og sprøytes. Dette er ikke nødvendigvis miljøvennlig. Dersom treet kommer langveisfra, eller hvis du må kjøre langt for å kjøpe treet, kan transportutslippene være store, slik at det ikke blir mer miljøvennlig enn et tre i plast. Ekte juletrær må kjøpes hvert år, og ettersom de har kort holdbarhet, er det lurt å sette dem opp så nært jul som mulig, ellers kan de tørke inn før julen kommer. Ekte juletrær kan også skade enkelte stueplanter, så du må kanskje flytte litt på favorittplantene dine dersom du vil at de skal overleve julen.

marinate