Juletid!

I denne artikkelen skal vi snakke om jul, og selv om den nettopp har vært og vi venter ivrig på neste høytid i 2020 så er det fortsatt masse vi kan lære fra julen. La oss først se på hvor vi får denne tradisjonen fra.

Hvor kommer jul fra?

Det første vi må vite om julen faktisk kommer fra et nordisk navn på en høytid som foregår på vintertiden. Mer nøyaktig så kommer ordet fra det norrøne språket. Det var altså en slags hedensk høytid hvor man antakeligvis pleide å gi gaver til gudene gjennom å ofre forskjellige dyr og kanskje til og med mennesker. Forskerne er derimot ikke helt enige om hvordan denne høytiden oppstod. Grunnen til dette er fordi vi mennesker, til tross for at vi tror vi har strenge grenser mellom hverandre, låner og bytter ut kulturelle og religiøse ideer. Dette vil altså si dagens jul godt mulig kan være en blanding av mange forskjellige andre høytider.

Hvordan julen er i dag

I dag så handler julen for det meste om å gi gaver. Dersom du trenger å finne noen kule gaver til de du er glad i så slår det aldri feil med Ecco sko fordi det er noe man alltid trenger. Julenissen er jo den kjente figuren som på en måte leverer disse gavene som vi kan forvente å få den 24.desember. De fleste vestlige land i dag feirer jo jul, med noen små variasjoner.

Dette med gaver er derimot ikke det eneste som julen kan tilby oss, selv om det oftest er dette som får all oppmerksomheten. Julen er nemlig også tiden for å tilbringe tiden sammen med folk som står oss nærme, og det er også en god mulighet for å hjelpe mennesker som kanskje ikke har det like greit selv. Dette er faktisk med på å styrke disse ideene som vi prøver å dyrke ved å ha denne tradisjonen.

Dersom du er kristen så feirer du jul fordi du antar at Jesus ble født rundt denne tiden. Det kan hende at du feirer julen selv om du ikke er helt kristen, og det er selvfølgelig greit det også. Vi må nesten anta at uansett hvilken grunn vi har til å feire så har det veldig lenge vært en høytid i vintertiden hvor mennesker skulle komme sammen og feire noe sammen. Poenget er her å knytte bånd.

Julen er altså et ritual hvor man skal prøve å styrke evnen vår til å være harmoniske med hverandre. Dersom du vil ha en god jul så trenger du ikke nødvendigvis å vite hvorfor vi feirer jul, og det er bra med tanke på hvor vanskelig det kan være å definere. Alt du trenger å gjøre er å være ekstra glad og omtenksom med de du er glad i.

marinate