Julemat – tradisjon eller variasjon?

De fleste familier har sine juletradisjoner, også når det kommer til julemat. Noen elsker det, og gleder seg til nettopp den tradisjonelle julematen, mens andre kanskje heller vil ha noe annet. For å gjøre hele familien fornøyd, er det kanskje lurt å variere litt, og ikke servere bare det tradisjonelle hele julen, hvert eneste år. Hvem er det som sier at julematen skal være slik og sånn?

Jul hos ny familie

Nettopp på grunn av de sterke mattradisjonene, kan julefeiringen med en ny familie bli en merkelig opplevelse. Hvis du er vant til å spise en bestemt rett på julekvelden, kan det bli et lite sjokk å komme til kjærestens familie og oppdage at de spiser noe helt annet. Kanskje det rett og slett ikke føles som jul for deg uten at du får den vante maten. Her gjelder det selvsagt å være raus og godta at du er gjest hos noen andre, men kanskje det får deg til å tenke deg om når du en gang skal lage din egen familiejul. Hva er det egentlig du og samboeren vil spise til jul? Hvilke tradisjoner vil dere ta med dere når dere engang får en egen familie?

Kan man servere noe helt annet?

Kanskje du er en av dem som ikke liker noen av de tradisjonelle norske julemiddagene. Er det da greit å servere noe helt annet? Hva med pizza eller italiensk lasagne, for eksempel. Kan det bli julestemning av slikt? Svaret er at selvsagt kan du skape julestemning selv om du spiser noe annet. Julestemningen handler ofte ikke om selve maten. Den handler mer om det å samles rundt bordet og spise et godt måltid sammen. Det handler om å møtes og være nær hverandre. Noen vil sikkert reagere på at du serverer noe uvant, men hvis de er gjester hos deg, er det jo du som bestemmer hva som skal på bordet. Du kan jo forberede dem på forhånd, og si at dette er den maten du gjerne vil ha. Da vet de hva de får servert, og er kanskje til og med takknemlige for å få en liten pause fra den tradsjonelle julematen. Det går jo, som sagt, an å variere litt, og servere ulik mat hver dag i julen.

Hva med julebaksten?

Julebaksten trenger heller ikke å være tradisjonell. Det er ingen regel som sier at du skal bake det og det, og du trenger ikke å bake sju sorter. Strengt tatt trenger du ikke å bake noe som helst. Du kan kjøpe ferdigbakte ting. Og hvis du heller vil bake muffins i stedet for pepperkaker, er det selvsagt helt greit. I julen skal du kose deg med det du selv liker aller best. Da kan du til og med unne deg litt mer usunn mat enn resten av året. Så ikke stress med å lage det samme som foreldrene dine lager. Lag den julematen du selv liker, og vær litt ekstra raus med deg selv i juletiden.

marinate