God jul!

Nå nærmer det seg snart jul, og det er nøyaktig det vi skal snakke om i denne artikkelen. Det første vi skal gjøre er å se litt på historien av hvorfor vi feirer jul, og selv om denne kan bli litt rotete så skal vi uansett prøve å definere hva jul betyr for de fleste som feirer det i Norge i dag.

Hva er jul?

Alle sammen vet hva jul er, men vet vi nøyaktig hvor det kommer fra? Vel, det er faktisk litt vanskelig å gjøre klart for hvor denne feiringen kommer fra. Men det er jo ikke kun i Norge at man ferier jul, og vi vet at dette har koblinger til kristendommen. Selv om selve ordet “jul” stammer fra en hedensk høytid rundt vinterstid. Julen i kristendommen stammer fra Roma, rundt 300-tallet. Grunnen til at de begynte denne høytiden var for å feire Jesus Kristus sin fødselsdag. Det er nok litt vrient å si om det er derfor vi feirer jul i Norge, men det er et godt anslag på grunnen.

Hvorfor feier vi jul?

De fleste i Norge feier jul, men det er nok ikke av religiøse grunner med tanke på at andelen ateister i dette landet øker sterkt. Likevel bruker vi en god del penger på denne høytiden. Dette er faktisk måneden hvor nordmenn bruker mest penger på gaver og spesielle forbruksvarer til selg selv, samt gaver.

Dersom du tenker å bruke en god del penger i desember så kan det være lurt å besøke centum for å skaffe deg et rimelig forbrukslån. I desember så bruker vi ut fra tallene sånn omtrent 28 % mer enn de andre månedene.

Vi liker også tradisjonelt å feire juletiden med et godt gammeldags julebord. Det er veldig vanlig at mennesker utenfor slekten møtes sammen til en stor feiring sammen, enten det er for en eller annen organisasjon eller om man tar det med jobben. Oftest så serveres det god julemat og alkohol til alle gjestene, og med julestemning så blir dette alltid en slager!

Verdier

Det viktigste med julen er kanskje rett og slett samholdet med mennesker som man er glad i. De fleste tilbringer julen enten hjemme til familien eller tilbringer tiden med venner og kjære. Vi liker å tilbringe denne tiden til å se tilbake på året som vi har lagt bak oss, og samtidig se fremover mot et nytt år. Vi liker også å være veldig gavmilde med hverandre og vise masse kjærlighet til de vi er glade i.

Vi kan derfor si at verdier som sjenerøsitet og harmoni blant våre medmennesker er noe som vi setter høyt pris på her i Norge. Det siste er kanskje litt klisjé, men kjærlighet for hverandre er også en klassiker som vi elsker her i landet!

marinate