Gjør julen bedre for alle

Julen 2020 kommer til å bli ekstra vanskelig for mange, på grunn av koronaviruset. Pandemien setter begrensninger og påvirker også økonomien. Derfor er det all grunn til å ta ekstra godt vare på hverandre denne julen.

Ensomheten blir større

Mange kommer nok til å oppleve julen 2020 som ekstra ensom. Årsaken er at vi kanskje må leve med begrensninger angående sammenkomster og hvor mange som kan være samlet. Flere arrangementer som tilbyr jul for fattige og enslige har allerede blitt utsatt på grunn av smittevernhensyn. Når det er begrenset hvor mange som kan samles, blir det nok også vanskeligere for folk å invitere ensomme naboer og slektninger til julemiddag. Dermed blir antakelig flere enn vanlig sittende alene i høytiden.

Økonomiske utfordringer blir forverret

Koronapandemien merkes også på økonomien. En av fire har fått mindre penger å rutte med på grunn av koronaviruset, og for dem som har lite fra før, vil belastningen bli ekstra stor. Julen er allerede en stor utgiftspost og en tid på året da mange trenger ekstra hjelp. Mange er avhengige av hjelp til innkjøp av mat og gaver, og nå blir det enda flere som trenger hjelp. I tillegg kan dårligere økonomi påvirke folks giverevne, slik at frivillige har mindre penger å bruke.

Hva kan du gjøre?

Ofte er det ikke så mye som skal til for å gjøre julen lettere for noen som sliter. Hvis du har råd til det, kan du gi penger til veldedige formål, slik at de kan hjelpe dem som trenger det mest. Dersom du kjenner noen som sliter økonomisk, kan du også gi dem en pose med julemat eller kanskje noen

andre ting de trenger til jul. Eller kanskje de trenger hjelp til praktiske gjøremål, som å sette opp nytt tapet eller pynte til jul.

Hvis du ikke har muligheten til å invitere ensomme slektninger og venner hjem til deg denne julen, kan du sende dem en ekstra hilsen i posten eller ta med en gave og dra på besøk til dem i dagene før jul for å muntre dem opp. Send dem gjerne noen ekstra hilsener over nettet, bare for å vise at du bryr deg. Det handler om å se dem som sitter alene, og la dem føle seg inkludert i høytiden. Her kan alle bidra for å gjøre julen bedre for andre.

marinate