Spiselig pynt

Julepynt kan være så mangt, og spiselig pynt har faktisk lange tradisjoner. Tidligere var det helt vanlig å dekorere juletreet med for eksempel pepperkakefigurer. Pepperkakehuset er fortsatt en klassiker i mange norske hjem, og hvorfor ikke lage pepperkakepynt til vinduet i samme slengen?

Pepperkakepynt til treet

Det er egentlig veldig enkelt å lage pepperkakepynt til juletreet. Du baker bare pepperkaker på vanlig måte. Hvis du ikke liker å bake, kan du til og med kjøpe ferdig deig, slik at du bare trenger å kjevle den ut, stikke ut figurer og steke dem. Hvis figurene skal henges på treet, må du huske å lage et hull i dem. Tenk gjerne gjennom hvilke figurer som passer best til å henges opp.

Store figurer kan lett bli for tunge, og de kan falle ned av sin egen vekt. Velg heller noen små former, og pass på at hullet er stort nok slik at det ikke tettes igjen under stekingen. La pepperkakene avkjøle seg, og pynt dem deretter med fine farger, og kanskje litt godteri. Tre et silkebånd gjennom hullet, og knytt en fin sløyfe før du henger opp pepperkaken på treet eller i vinduet.

Godterilenker

Hvis du liker spiselig pynt på treet, kan du også lage lenker av godteri. Her passer det best med godteri som er pakket inn enkeltvis i papir. Da bruker du ganske enkelt en synål og tynn tråd, og trer tråden gjennom papiret. Lag gjerne en knute for hvert godteri, slik at det blir litt avstand mellom dem. Dette er en fin juletrelenke, men du kan også henge opp godterilenken i vinduet eller andre steder i huset. Alternativt kan du ta opp en amerikansk tradisjon, der de lager juletrelenker av popkorn.

marinate